top of page
Search

#365 days of Hoya Nr.3 Spaghnum Moss

Soms begin je aan iets en lijkt het niet helemaal zo te gaan zoals vooraf bedacht. Zo ook deze blog. We gaan door, maar op een iets andere manier. Het is helaas niet haalbaar om elke dag een post te maken. Het concept idee laten we ook vallen zodat we vrijer uit kunnen zijn in het onderwerp. Het zal een ieder geval allemaal Hoya gerelateerd zijn. 😉

Deze editie gaat daarom over spaghnum mos (veenmos). Al onze Hoya stekken worden hier in gekweekt. Niet iedereen is hier even bekend mee. Een mooi moment om wat ervaringen te delen.


In het kort: Spaghnum mos behoort tot de oudste landplanten ter wereld. Er zijn zo'n 380 bekende soorten. Spaghnum ontstaat doordat de onderkant van de plant afsterft en de bovenkant door blijft groeien. Hierdoor ontstaat een dikke laag van vele meters dood plantmateriaal dat werkt als een spons. Afhankelijk van het soort kan het 16 tot 26 keer zijn eigen gewicht aan vocht opnemen.

​

Spaghnum heeft van nature een steriele werking. Dit voorkomt dat de stekken gaan rotten. De uitstekende capillaire werking zorgt ervoor dat over het hele medium de vochtbalans in evenwicht is. Spaghnum is voedselarm en licht zurig.


Dat stekjes het goed doen op spaghnum weten we wel. Maar hoe zit dit met grotere planten. Je zou denken dat ze op een gegeven moment toch wel echt grond nodig hebben. We hebben de proef of de som genomen en een aantal stekken volledig op spaghnum door laten groeien.


Hierboven hebben we de Hoya bella. Deze lijkt het erg naar zijn zin te hebben. En heeft in minder dan 1 jaar tijd een geweldig wortelstelsel ontwikkeld. We hebben voor deze proef niet de moeite genomen de kweekzakjes te verwijderen. Je kunt ze er zelfs nog een beetje doorheen zien. Bij de meeste Hoya's is het voldoende om het spaghnum lichtvochtig te houden, en niet uit te laten drogen. Voor de H. bella hebben we gemerkt dat hij het prima vind om altijd kletsnat gehouden te worden. In grond zouden we dat nooit kunnen doen.

Elke Hoya is echter weer anders, omdat spaghnum snel opdroogt is het ook mogelijk de meer succulente Hoya's hier permanent in te laten groeien. Voorheen zag onze Hoya kerrii (hoofdafbeelding) er niet zo gezond uit. Aanvoelen wanneer de grond echt helemaal droog is is niet altijd even makkelijk en kregen daardoor toch steeds weer last van rotte wortels.


Daarom begin deze zomer er voor gekozen opnieuw te beginnen en de plant door te laten groeien in alleen maar spaghnum. Hier is de truc om het spaghnum goed droog te laten worden voordat je water geeft. Als het spaghnum hard en licht van kleur is, is het weer tijd voor een scheutje water. Je kunt het ook heel goed aan het gewicht voelen. Droog spaghnum is laag in gewicht. Door de pot even op te tillen weet je op den duur alleen al aan het gewicht voldoende.


Kunnen Hoya's wel bloeien op dit voedselarme spaghnum? Jazeker, Hoya's zijn epifyten en hebben maar erg weinig voeding nodig. Het komt regelmatig voor dat jonge stekjes al in bloei raken. Maar ook als ze volwassen zijn is dit geen enkel probleem. Hierboven een volwassen Hoya 'Mathilde' op spaghnum die non-stop bloeit.


Durf jij het ook aan? Je zult niet veelinformatie vinden over Hoya's die volledig op spaghnum groeien. Maar in wezen is het niet zo heel veel anders dan een grondmix. Ervaar en experimenteer wat het beste werkt en probeer eens iets anders.


  • Zet een Hoya uit grond nooit over in spaghnum. De wortels zullen vrijwel direct wegrotten. Begin altijd met een stek, of een stek die vooraf op water is geworteld.

  • Laat het spaghnum nooit volledig uitdrogen. (Uitzonderingen van erg succulente Hoya's daargelaten)

  • Moet je te vaak water geven omdat het te snel opdroogt, gebruik een grotere pot met meer spaghnum. Hoya's die meer water kunnen waarderen kunnen eventueel permanent in een laagje water blijven staan.

  • In een doorzichtige pot of glas kun je goed zien wanneer water geven nodig is. Ook zie je mooi hoe de wortels zich ontwikkelen.

  • Blijf vooral bij je zelf, iets wat bij mij werkt hoeft niet voor jou te werken. Iedereen zijn binnenklimaat en manier van verzorgen is weer anders.





95 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page