#365 days of Hoya Nr.4 Hoya compacta, a species, cultivar or a just a humongous mutated monstrosity?


Tip. Klik op de onderstreepte woorden voor de bron (opent in apart venster)


Hoya's en namen je zou er pukkels van krijgen. En waarom? Omdat er veel verwarring is in het gebruik van de juiste botanische naam. Het op de juiste manier schrijven van een naam is erg belangrijk. Planten die in de natuur zijn gevonden noemen we een soort (species). Op basis van de Binominale nomenclatuur hebben soorten altijd 2 namen. Familienaam + geslacht, bijvoorbeeld Hoya carnosa. Niets meer en niets minder.


Is de naam met een hoofdletter geschreven dan gaat het om een kweekvorm (cultivar). Bijvoorbeeld Hoya carnosa 'Krimson Queen'. Het gaat hierbij om alle door de mens gemaakte varianten. Ongeacht de manier waarop; (handmatig bestuiven/kruisen, mutaties door radioactieve straling, spontane mutaties door een zogenaamde sport, of de minder succesvolle mutaties uit chemische behandelingen. Wat dat betreft is er al aardig geëxperimenteerd in de geschiedenis van planten. Door het International Atomic Energy Agency (IAEA) wordt de Mutant Variety Database beheerd. Hier staan maar liefst 3363 mutaties in vermeld. Let op, hier staan dus niet de kweekvormen in vermeld die door middel van bestuiving zijn gekruist. Het gaat om de echte monsters die wij mensen hebben gemaakt.


Op basis van het door Linnaeus’s geschreven "Species Plantarum 1753" zijn simpele regels opgesteld. Inmiddels door de jaren heen aangevuld met een hoop nieuwe regels. Zo ook hoe we om moeten gaan met de namen van kweekvormen. Allemaal te vinden in de nieuwe editie van het ICNCP (International Code of Nomenclature for Cultivated Plants) 9e editie Onder aan de pagina kun je het pdf document downloaden. Ik heb er een aantal punten uitgehaald. (Versimpelt zonder uitzonderingen)


 

8.1. De naam van een kweekvorm is een combinatie van de naam van het geslacht of lagere rang (familie) met daar aan toegevoegd de kweeknaam of epitheton.

 

21.3. Elk woord van de kweekvorm moet beginnen met een hoofdletter. Zoals in Hoya carnosa 'Krimson Princess'

 

Door mijn eerdere onderzoek naar de Hoya carnosa Blog nr. 1 & 2 heb ik al wel gemerkt dat het een geslacht is met een zeer rijke, maar vooral ook verwarrende geschiedenis. Inmiddels zijn er tientallen namen in omloop en weet niemand meer wat nu waarheid is. Of waar deze waarheden op gebaseerd zijn. We hebben inmiddels aangenomen dat de Hoya compacta met kleine letter geschreven moet worden. Hoya compacta 'Regalis' en Hoya compacta 'Moana Loa' kweekvormen zijn. En van al die tientallen namen voor de 'Variegated' Hoya carnosa zouden er maar 2 juist zijn; Hoya carnosa 'Krimson Queen' en Hoya carnosa 'Krimson Princess' Maar waar is dit nu allemaal op gebaseerd? Ik heb nergens onderbouwend bewijs kunnen vinden voor deze vaststellingen.


De Hoya compacta zou in de natuur zijn gevonden. Dit zien we aan de manier van schrijven (geen hoofdletter) Er is geen holotype · lectotype · neotype aanwezig in enig herbarium. De KEW Royal Botanic Gardens erkent de naam ook niet maar ziet het als synoniem voor de Hoya carnosa. Er is zover ik heb kunnen vinden maar 1 beschrijving gedaan in een Hoya tijdschrift. Dit was in Hoyan 12 (1990) Klik op onderstaande bestand om de PDF te openen.

TheHoyan_H_compacta
.pdf
Download PDF • 1.06MB

Hoya carnosa 'Krimson Princess' en Hoya carnosa 'Krimson Queen' wanneer zijn deze namen in het leven geroepen? Deze naam gebruiken we nu. Maar waarom? Hier over kan ik al helemaal niets vinden. Geen 1 publicatie, oude Hoya catalogus of blog ander soort tijdschrift ouder dan 15 jaar waar deze namen in naar voren komen. Als we een klein beetje googelen komen we wel de namen Hoya carnosa 'Tricolor', Hoya carnosa 'Argentea', Hoya carnosa 'Rubra', Hoya carnosa 'Exotica', Hoya carnosa 'Krinkle 8' en nog een flink aantal (veelal ook verzonnen namen) tegen.


Deze hierboven genoemde handels namen zijn echter gepatenteerd. Deze zijn niet zomaar even uit de lucht komen vallen. Deze patenten kosten veel geld om te maken. Cobia inc. Wintergarden in Florida is eigenaar van deze patenten. De patenten zijn echter al tientallen jaren verlopen. Dit is de reden die word aangegeven waarom deze naam niet meer gebruikt zou mogen worden. Althans dat is de gedachte. Of mogen we juist door het verlopen van het patent. Deze Hoya soort commercieel vermenigvuldigen en verkopen. Zonder dat er schadeclaims boven je hoofd komen hangen?


Het ICNCP is wat mij betreft duidelijk in zijn regels. De oudste naam is leidend.


Een naam die is vermeld in een wettelijk register blijft aanvaard of een aangenomen

naam zelfs na het verstrijken van de wettelijke bescherming van de betrokken plant.

Op basis van artikel 11.4 zou ik stellen dat eerder genoemde ge-patanteerde namen. Ook al zijn de patenten verlopen de enige juiste namen zouden zijn.


Er zijn uitzonderingen mogelijk. Stel het klopt dat door het brede publiek de namen Hoya carnosa 'Krimson Princess' en Hoya carnosa 'Krimson Queen' gebruikelijker zijn. Ondanks dat het volgens de code niet de oudste is. Dan is het volgens de code mogelijk een uitzonderingen aan te vragen. Hiervoor is echter een publicatie en goedkeuring nodig. Wanneer heeft dit plaats gevonden? Ik heb nergens een publicatie kunnen vinden.

 

Hoya carnosa 'Bladiebla'


Genoeg regels, vragen en onduidelijkheden. Opnieuw ben ik de krochten van de mysterieuze Hoya wereld ingedoken om uit te zoeken hoe het nu zit. Alles hierboven is met een beetje googelen en flink wat tijd op te zoeken. Maar echt concreet beeldmateriaal en bewijs is niet te vinden. Opnieuw heb ik het geluk dat Nederland een belangrijke rol heeft gespeeld in de distributie van Hoya soorten. Zo komen we uit op een uniek samenwerkingsverband tussen Nederland en Florida bij de import van nieuwe Hoya carnosa soorten.


Maar eerst gaan we terug naar de Mutant Variety Database Wie ook echt op de onderstreepte bronvermeldingen heeft geklikt had kunnen opzoeken door in het Mutant Variety Database Hoya in te toetsen. Er een 4 tal Hoya mutanten bekend zijn. Zoek de Hoya compacta maar eens op. Is dat niet gek? Hoya compacta dat was toch een species een plantensoort die in de natuur is ontstaan. Hoe kan het dan zijn dat deze in een mutanten database naar voren komt. Klopt dit wel? Uiteraard heb ik ook contact opgenomen met met de International Atomic Energy Agency (IAEA) met het verzoek een aantal publicaties te verstrekken.


Download een kopie van het origineel hier als pdf het artikel wordt te lang als ik alles plaats.